Ahojte Priatelia!
Všetci sme doma nejak ochoreli a tak sa dopujeme rôznymi zdravými potravinami. Lenka tentokrát opäť neklamala a ukázala nám čo to je BULGUR.
Bulgur je predvarená nalámaná celozrnná pšenica a je známy najmä obyvateľom Stredomoria a Turecka. Chuťovo pripomína oriešky a často v jedlách nahrádza ryžu. Je naozaj cennou potravinou, pretože obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok ako fosfor, horčík, selén či železo a z vitamínov najmä A. Je tiež bohatým zdrojom vlákniny a má veľmi nízky obsah tuku, preto je tiež skvelou súčasťou jedálnička pre tých, ktorí bojujú s nadbytočnými kilogramami.
Potrebujeme (na 2 porcie):
250 g brokolice
2 mrkvy
Jednu menšiu červenú cibuľu
Sušenú bazalku
Soľ
Chilli sušené
Maslo
Syr
Príprava:
1, Bulgur uvaríme – varíme ho v slanej vode v pomere 2:1 (šálka vody, polovička šálky bulguru) a varíme 15 minút.
2. Cibuľu pokrájame nadrobno a orestujeme ju na masle na panvici.
3. Mrkvu očistíme a uvaríme.
4. Brokolicu si rozdelíme na drobné ružičky a dáme ich do panvice s cibuľou. Brokolicu nevaríme, len orestujeme na masle s cibuľou, tým si zachová všetky svoje vitamíny a krásnu zelenú farbu.
5. Pridáme bazalku, soľ a nadrobno nasekané sušené chilli.
6. Nakoniec pridáme uvarenú mrkvu, pokrájanú na krúžky.
7. Všetko zmiešame a opekáme pokiaľ uznáte za vhodné 🙂
8. Nakoniec pridáme uvarený bulgur a všetko spolu zmiešame.ň
HOTOVO! Môžeme servírovať. Na vrch môžete dať syr podľa chuti.