Polievky. To je téma tretieho kola ako iste už viete. Dlho som rozmýšľal čím by som Lenku tak mohol poraziť. Šošovicová, fazuľová, guľášová všetko sú to také klasiky, ktoré najlepšie varia naše mamy predsa 🙂
Nakoniec ma však osvietilo a bolo rozhodnuté – Cesnačka v bochníku! Big porcia chrumkavého opečeného bochníka, krémová jemne pikantná cesnačka ozdobená o extra kalorickú údenú klobásku, ktorá dodala celému dielu šmrnc. Dokonalé!
Čo potrebujeme?
2 okrúhle bochníky (najlepšie bosniaky ak viete zohnať) 3-4 ks mrkvy 1 cibuľu 4 strúčiky cesnaku 150 ml smotany na varenie 1/4 zeleru 2 ks petržlenu 1 ks kajenské chilli bobkový list olivový olejmorskú soľ
čierne korenie bazalka Na dozdobenie: klobásku alebo tvrdý syr (parmezán je skvelý)Príprava
Prvý a zároveň najdôležitejší krok v tomto recepte je príprava vývaru. Je nespočetne veľa spôsobov a druhov vývarov. Každý kuchár si do neho vkladá to svoje, a preto tento krok nechám na Vás. Ja som si pokrájal mrkvu, petržlen, zeler, chilli, zemiaky. Okorenil čiernym celým korením, bobkovým listom a do hrnca som hodil ešte celý jeden struk cesnaku a jednu cibuľu. Vývar varíme cca hodinu a následne rozmixujeme ponorným mixérom.
Kým sa nám všetka tá zelenina povarí a zmäkne si môžeme pripraviť naše „misky na polievku“. Vrch bochníka opatrne odrežeme a vyrežeme vnútro. Buďte opatrný aby ste neprepichli chlebík, alebo aby ste nenechali príliš tenké, či hrubé steny. Vnútro kľudne utlačte a spevnite rukou.
Po vydlabaní a menších úpravách chlebíka si pokrájajte vybraté vnútro na malé kocky. Čím menšie tým asi lepšie, každopádne sa s tým treba kúsok vyhrať. Ako už iste tušíte z nakrájaných kociek budeme robiť krutóny. Na panvicu si nalejte olivový olej, pridajte bazalku (samozrejme môžete zvoliť aj inú bylinku) a prudko opražte.
Predhrejeme si pec na 230°C. Vydlabané bochníky si namažeme olivovým olejom (nezabudnite aj vnútro) a následne dáme do rúry trocha pripiecť na takých 10-12 minút. Treba však sledovať dôkladne bochníky, akonáhle naberú tú chrumkavú farbu, tak ich vyberte.
Opečené bochníky vyberieme na tanier. Nalejeme do nich voňavú cesnačku a dozdobíme krutónmi a nadrobno nakrájanou klobásou, ktorú sme si tiež opražili.
A toto je výsledok. Hustá cesnakovo klobásová polievka s chrumkavými krutónmi. Zaručene sa netrápte druhým jedlom, pretože akonáhle zjete takúto jednu porciu budete sýty.
Prajem Vám všetkým dobrú chuť priatelia, verím, že v treťom kole som nastavil latku vysoko a tentokrát je víťazstvo naše!!!