Pekný zasnežený večer priatelia!
Minulý týždeň sme vám kúsok prezradili čo nám Lenka navarila a tu je kompletná mňamka. Kombinácia chutnej ryby a jemne sladko slaného pyré bola skrátka famózna. Dokonale to zladilo a my sme s plnými bruchami šli domov. Skvelé jedlo aj na špeciálne príležitosti 🙂
Čo potrebujeme:
½ ľadového šalátu
100g masla
50g póru (len biela časť)
Jedna menšia cibuľa
Čerstvý tymián
Morská soľ
Čierne mleté korenie
Kryštálový cukor
400g mrazeného hrášku
100ml smotany na šľahanie 33%
350ml kuracieho vývaru
2 paradajky
3 filety lososa
1 citrón
Jednu sušenú chilli papričku – cayenne chilli
Príprava:
Pokrájame polku cibule a pór na drobné kúsky a restujeme na masle 2-3 minúty, pridáme vetvičku tymiánu, pokrájané chilli, pol lyžice cukru, soľ a restujeme kým cukor skaramelizuje. Pridáme polovicu mrazeného hrášku, chvíľu restujeme a pridáme kurací vývar. Krátko povaríme, tak aby hrášok nestratil krásnu farbu. Prilejeme smotanu a rozmixujeme na pyré.
Ľadový šalát pokrájame na kocky, paradajky si olúpeme a odstránime jadierka a tiež pokrájame na kocky. Druhú polovicu cibule nakrájame najemno a orestujeme na masle. Do cibule pridáme druhú polovicu hrášku, osolíme, okoreníme, pridáme trochu nasekaného tymiánu a všetko spolu restujeme, nakoniec pridáme šalát a paradajky a chvíľku podusíme. Pripravíme si filety lososa, lososa osolíme a okoreníme podľa chuti, pridáme aj kúsok tymiánu a opečieme z oboch strán na masle.
Hotovo, môžeme servírovať, na tanier dáme najprv pyré, potom zmes so šalátom a na vrch položíme lososa ozdobeného plátkom citróna.
Dobrú chuť chilli priatelia.