Site Overlay

Francúzsky koláč „kiš“

Dnes sa opäť vrátime k zdravému jedlu, ba dokonca k zdravému koláču! Samozrejme takéto zdravé dobroty prenechávame našej Lenke. Francúzsky koláč „kiš“ pozostáva zo zdravej špaldovej múky a čerstvej zeleniny, ktorá celý recept formuje. Áno, Áno aj v tomto prípade Lenka neodolala a trocha ho okorenila kajenským chilli od chillimarket.sk. Výsledok je skvelý jarný koláčik, mierne pikantný a pokiaľ vám to nestačí, tak si ho dokoreňte vašou obľúbenou chilli omáčkou 🙂

Čo potrebujeme:

 

Na cesto:

280 g hladkej špaldovej múky

140 g masla

8 lyžíc studenej vody

¼ lyžičky soli

 

Na plnku:

1 ks sladkej smotany

1 ks cibule

3 ks vajíčok

Zelenina podľa sezóny, resp. podľa chuti, my sme zvolili:

½ červenej, žltej aj zelenej papriky

1 ks reďkovky

1 ks mrkvy

Pár lístkov baby špenátu

50 g syru

Soľ

Sušené aj mleté chilli cayenské

Olivový olej

 

Príprava

  1. Suroviny na cesto zmiešame a cesto dáme na 30 minút do chladničky.
  2. Potom cesto rozvaľkáme a vložíme do tortovej formy, kde vytvarujeme aj vyššie okraje asi tak cca 1,5 cm a dno popicháme vidličkou.
  3. Formu s cestou ešte vložíme do chladničky.
  4. Cibuľu nakrájame na drobno a dáme opiecť na olivovom oleji, neskôr pridáme na drobno nakrájanú zeleninu, všetko podusíme a osolíme. Vajíčka si zmiešame so smotanou, osolíme a pridáme chilli. Do vajíčkovej zmesi pridáme aj nastrúhaný syr.
  5. Vajíčkovú zmes zmiešame s podusenou zeleninou a vylejeme na cesto.
  6. Pečieme cca 40 minút na 180°C.

 

Najchutnejší je kým je teplý, vôňa chilli a zeleniny vás skrátka dostane. Vhodné skombinovať s vašou obľúbenou sladkokyslou chilli omáčkou 🙂

 

kiš, koláč, paprika, vajcia, chilli, french cuisine

koláč, paprika, chilli, kajenské