Dnes sa opäť vrátime k zdravému jedlu, ba dokonca k zdravému koláču! Samozrejme takéto zdravé dobroty prenechávame našej Lenke. Francúzsky koláč „kiš“ pozostáva zo zdravej špaldovej múky a čerstvej zeleniny, ktorá celý recept formuje. Áno, Áno aj v tomto prípade Lenka neodolala a trocha ho okorenila kajenským chilli od chillimarket.sk. Výsledok je skvelý jarný koláčik, mierne pikantný a pokiaľ vám to nestačí, tak si ho dokoreňte vašou obľúbenou chilli omáčkou 🙂
Čo potrebujeme:
Na cesto:
280 g hladkej špaldovej múky
140 g masla
8 lyžíc studenej vody
¼ lyžičky soli
Na plnku:
1 ks sladkej smotany
1 ks cibule
3 ks vajíčok
Zelenina podľa sezóny, resp. podľa chuti, my sme zvolili:
½ červenej, žltej aj zelenej papriky
1 ks reďkovky
1 ks mrkvy
Pár lístkov baby špenátu
50 g syru
Soľ
Sušené aj mleté chilli cayenské
Olivový olej
Príprava
- Suroviny na cesto zmiešame a cesto dáme na 30 minút do chladničky.
- Potom cesto rozvaľkáme a vložíme do tortovej formy, kde vytvarujeme aj vyššie okraje asi tak cca 1,5 cm a dno popicháme vidličkou.
- Formu s cestou ešte vložíme do chladničky.
- Cibuľu nakrájame na drobno a dáme opiecť na olivovom oleji, neskôr pridáme na drobno nakrájanú zeleninu, všetko podusíme a osolíme. Vajíčka si zmiešame so smotanou, osolíme a pridáme chilli. Do vajíčkovej zmesi pridáme aj nastrúhaný syr.
- Vajíčkovú zmes zmiešame s podusenou zeleninou a vylejeme na cesto.
- Pečieme cca 40 minút na 180°C.
Najchutnejší je kým je teplý, vôňa chilli a zeleniny vás skrátka dostane. Vhodné skombinovať s vašou obľúbenou sladkokyslou chilli omáčkou 🙂