Ahojte chilli kuchári!
Som rád, že ste celé tie týždne vydržali s nami a sledovali ste náš mini súboj medzi zdravými a menej zdravými jedlami. Nastal čas tento mini battle rozhodnúť v piatom poslednom kole s názvom „voľná jazda“ alebo ak chcete free ride.
Nech som rozmýšľal ako som chcel je len jedno jediné jedlo, ktoré by mohlo poraziť Lenku a to chutnučko-voňavučko-korenisto-štipľavý guľáš. Existuje nespočetne veľa receptov na ten pravý kotlíkový, ale verte mi, aj tak každý guľáš je iný. Už od mojich čias športového rybárstva som sa dostal k tomuto druhu chlapského varenia a po celý čas som recept vylepšoval až nakoniec ma dnešnú podobu.
Vrhnime sa teda do prípravy!
Čo potrebujeme?
3 kg mäsa z diviny (druh ponechám na Vás, my sme mali diviaka)
1 kg hovädzie mäso
1 kg bravčové mäso
2 kg cibule
2 kg zemiakov
5 strúčikov cesnaku
7 dcl domáceho leča
3 mrkvy
paprikovú pastu
mletú červenú sladkú papriku
mletú červenú údenú sladkú papriku
mletá údená bhut jolokia
soľ
čierne korenie
bravčová masť
olej
AKO NA TO?
Na úvod treba povedať, že tá najdôležitejšia časť tohto receptu sa odohráva deň pred skutočným varením a to je príprava mäsa. Mäso v páci rozhoduje o povahe a chuti guľáša. Pokrájajte všetko mäso na kocky, ale nepomiešajte ho! Divinu a hovädzie uložte do jednej misky a bravčové osobitne do druhej. Do misiek z diviny a hovädzieho nasypte 20 g mletej sladkej červenej papriky a 10 g mletej údenej sladkej papriky. Pridajte štipku dve údenej bhut jolokie, posoľte a okoreňte čiernym korením. Na záver pretlačte 3 strúčiky cesnaku, pridajte asi 1 dcl oleja a dobre premiešajte. Do misky s bravčovým mäsom dajte 10 g mletej sladkej červenej papriky a 10 g údenej sladkej červenej papriky, štipku bhut jolokie, soľ, čierne korenie, pretlačte 2 struky cesnaku a 1 dcl oleja.
Obe misky obaľte potravinárskou fóliou alebo alobalom a uložte do chladničky. Mäso v páci by malo byť minimálne 12 hodín, aby prevoňalo koreninami. Olej v páci zjemní štruktúru mäsa, čo oceníte hlavne pri varení diviny.
Na druhý deň si pokrájajte všetku cibuľu na drobno. Mrkvu očistite a pokrájajte na krúžky a taktiež ošúpte zemiaky a pokrájajte na menšie kocky. V hrnci si rozpáľte bravčovú masť, pridajte cibuľu a orestujte ju až do zlata. Akonáhle sa začne cibuľa zafarbovať, pridajte štipku červenej papriky a vzápätí pridajte aj divinu a hovädzie mäso v páci. Dobre premiešajte a do hrnca vytlačte tú skvelú paprikovú pastu. Nechajte mäso takto chvíľu povariť za občasného miešania a zhruba po 10-15 minútach pridajte lečo.
Hrniec uzavrite a nechajte podusiť. Zhruba po takej hodine pridajte do hrnca mrkvu a 2 na kocky nakrájané zemiaky na zahustenie. V prípade potreby môžete guľáš podliať vodou, aby vám zospodu neprihorel.
Po celý čas sa skúste motať okolo hrnca, občas premiešať, občas ochutnať, či dosoliť. Ochutnajte divinu a hovädzie mäso a ak je už tak na pol uvarené, tak pridajte aj mäso z druhej misky. Bravčové sa uvarí o niečo rýchlejšie, a preto je načasovanie pri varení z viacerých druhov mäsa kľúčové!
Po pridaní tretieho druhu mäsa varte guľášik naďalej asi hodinu. Po 2 a pol hodine spravte menšiu ochutnávku mäsa. Akonáhle je mäso už skoro hotové ostáva urobiť už len posledný krok – zemiaky. Nalejte alebo nasypte všetky pokrájané zemiaky do hrnca dolejte vodu, avšak vody musí byť tak akurát, aby guľáš nebol ani vodový , ale ani nie príliš hustý. My sme varili v 7 litrovom hrnci. Zemiaky väčšinou potrebujú cca 30-40 minút, kým sú mäkké. My ich máme radi už skoro rozvarené, tak ich varíme trocha dlhšie.
Počas posledných minút príde na rad finálne dolaďovanie podľa potreby – soľ, chilli. Niektorí dávajú aj majorán – musím povedať, že je to skvelá vec, avšak majorán v guľáši skyslie. To znamená, že ak ste si istý, že sa zje v ten istý deň, kľudne pridajte aj majorán.
Tak a to je v skratke všetko 🙂 V každom prípade, čím viac guľášov budete variť, tým skorej si nájdete v tom svoj vlastný systém. Na záver už len nabrať do misky,odkrojiť chleba a užívať si tú krásnu chuť mäsa.
Priatelia dobrú chuť!