Site Overlay

Kuracie prsia s cesnakovou omáčkou

Koniec sviatočných dní so sebou nesie aj koniec obžerstva a tak sme aj my dostali konečne chuť niečo uvariť. Kuracie mäso s cesnakom je vítaná obmena vzhľadom na posledné obdobie.  Výborný domáci cesnak je plný zdravia a pokiaľ máte možnosť, určite si ho vyskúšajte vypestovať doma. Náš slovenský cesnak sa skrátka chuťovo, vôňou skrátka nedá porovnať s cesnakmi predávanými zo Španielska a Turecka v našich obchodoch.

Pokiaľ vám neprekáža chuť cesnaku a milujete jeho vôňu, tak zbystrite pozornosť a skúste si pripraviť našu cesnakovú omáčku. Po dlhšom čase sme si opäť veľmi lahodne pochutili.

 

Potrebujeme:

500 g kuracích pŕs

3 hlávky cesnaku

150 ml smotany na varenie

1 cibuľu

2 čl limetkovej šťavy

1/4 masla

1 dcl bieleho vína

sušené baby birds eye papričky

soľ

hladká múka

mleté čierne korenie

olej

 

Príprava:

Na začiatok si pripravíme náš voňavučký cesnak. Hlavice nerozoberáme a zrežeme len ich vrchy. Dáme na plech a necháme na cca 40 minút pri 200°C zapiecť. Kým sa cesnak krásne pripeká, pripravíme si kuracie prsia. Prsia narežeme na dlhé kúsky, osolíme, okoreníme čiernym korením a následne obalíme v hladkej múky. Rozpálime si v hrnci olej a opražíme naše obalené kúsky pŕs do zlatista.

Opražené kúsky vyberieme na servítku a necháme vychladnúť. Výpek z mäsa nevyhadzujeme, ale následne ďalej použijeme. Odkrojíme si kus masla a necháme vo výpeku rozpustiť. Prihodíme na drobno nakrájanú cibuľu a opečieme opäť do zlatista.

Ak je cibuľa už krásne zlatá pridáme kuracie mäso, podlejeme bielym vínom a kúskom vriacou vodou. Zakryjeme a necháme podusiť cca 20 minút. Medzitým si spracujeme upečený cesnak. Olúpeme strúčiky a vidličkou podlávime, až kým nevznikne voňavá cesnaková pasta.

Podusené mäso vyberieme  a odložíme na teplé miesto. Do hrnca pridáme cesnakovú pastu, soľ podľa potreby, smotanu na varenie a limetkovú šťavu. Do cesnakovej omáčky sme sa tentokrát rozhodli pridať drobné baby birds eye chilli. Drobné papričky síce nevynikajú pikantnosťou, zato dodajú omáčke krásnu hrejivú chuť a sú tak prístupné aj pre citlivejších chilli konzumentov.

Takto dochutenú omáčku povaríme asi cca 10 minút. Našu večeru sme si pripravili s opečenými zemiakmi, avšak voľbu prílohy necháme na vás.

 

Dobrú chuť chilli priatelia!

kuracie prsia, cesnak, garlic, chilli, limetka, zemiaky