Koniec sviatočných dní so sebou nesie aj koniec obžerstva a tak sme aj my dostali konečne chuť niečo uvariť. Kuracie mäso s cesnakom je vítaná obmena vzhľadom na posledné obdobie. Výborný domáci cesnak je plný zdravia a pokiaľ máte možnosť, určite si ho vyskúšajte vypestovať doma. Náš slovenský cesnak sa skrátka chuťovo, vôňou skrátka nedá porovnať s cesnakmi predávanými zo Španielska a Turecka v našich obchodoch.
Pokiaľ vám neprekáža chuť cesnaku a milujete jeho vôňu, tak zbystrite pozornosť a skúste si pripraviť našu cesnakovú omáčku. Po dlhšom čase sme si opäť veľmi lahodne pochutili.
Potrebujeme:
500 g kuracích pŕs
3 hlávky cesnaku
150 ml smotany na varenie
1 cibuľu
2 čl limetkovej šťavy
1/4 masla
1 dcl bieleho vína
sušené baby birds eye papričky
soľ
hladká múka
mleté čierne korenie
olej
Príprava:
Na začiatok si pripravíme náš voňavučký cesnak. Hlavice nerozoberáme a zrežeme len ich vrchy. Dáme na plech a necháme na cca 40 minút pri 200°C zapiecť. Kým sa cesnak krásne pripeká, pripravíme si kuracie prsia. Prsia narežeme na dlhé kúsky, osolíme, okoreníme čiernym korením a následne obalíme v hladkej múky. Rozpálime si v hrnci olej a opražíme naše obalené kúsky pŕs do zlatista.
Opražené kúsky vyberieme na servítku a necháme vychladnúť. Výpek z mäsa nevyhadzujeme, ale následne ďalej použijeme. Odkrojíme si kus masla a necháme vo výpeku rozpustiť. Prihodíme na drobno nakrájanú cibuľu a opečieme opäť do zlatista.
Ak je cibuľa už krásne zlatá pridáme kuracie mäso, podlejeme bielym vínom a kúskom vriacou vodou. Zakryjeme a necháme podusiť cca 20 minút. Medzitým si spracujeme upečený cesnak. Olúpeme strúčiky a vidličkou podlávime, až kým nevznikne voňavá cesnaková pasta.
Podusené mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto. Do hrnca pridáme cesnakovú pastu, soľ podľa potreby, smotanu na varenie a limetkovú šťavu. Do cesnakovej omáčky sme sa tentokrát rozhodli pridať drobné baby birds eye chilli. Drobné papričky síce nevynikajú pikantnosťou, zato dodajú omáčke krásnu hrejivú chuť a sú tak prístupné aj pre citlivejších chilli konzumentov.
Takto dochutenú omáčku povaríme asi cca 10 minút. Našu večeru sme si pripravili s opečenými zemiakmi, avšak voľbu prílohy necháme na vás.
Dobrú chuť chilli priatelia!