Krásny deň prajeme chilli priatelia!
Dnes to bude trocha hardcore recept, avšak iste ste ho mnohí už začuli – Musaka. Známe grécke jedlo, ktoré nám osobne (aspoň prípravou) pripomína tak trocha lasagne. Kedže v záhrade čo to sami dopestujeme a zhodou náhod sa tam našiel aj baklažán, nemohli sme tento recept odignorovať a aj napriek jeho dlhej príprave (v priemere 2 hodiny) sme si ho pripravili.
Medzi vrstvami chilli samozrejme nesmeli chýbať chilli. A výsledok? Mno bola to skrátka pecka! Veľmi chutné, vôňa a ingrediencia sa skĺbili krásne dokopy a nevedeli sme sa toho dojesť 🙂 Nebudeme teda zdržovať a predstavíme si recept:
Potrebujeme:
500 g mletého hovädzieho mäsa
100 g paradajkového pretlaku
250 ml plnotučného mlieka
200 ml červeného vína
300 ml hovädzieho vývaru
70 g masla
70 g hladkej múky
400 g zemiakov
2 ks baklažánov
5 strukov cesnaku
1 ks cibule
3 stopky stopkového zeleru
4 bobkové listy
3 ks guajillo chilli (celé papričky)
mleté čierne korenie
olivový olej
soľ
mletá škorica
P.S.: nezabudnite na dostatočne veľku zapekaciu misu!!!
Príprava:
Mäsové ragú – Cibuľu so stopkovým zelerom nakrájame na jemno a cesnak na tenké plátky. Orestujeme ich na 3 lyžiciach olivového oleja a následne pridáme mleté mäso. Popražíme cca 10 minút a pridáme 2 bobkové listy s paradajkovým pretlakom a rozdrvené chilli papričky. Celé to následne podlejeme červeným vínom a povaríme 15 minút kým sa alkohol neodparí. Na záver zmes podlejeme hovädzím vývarom, pridáme soľ a mleté korenie. Ragú varíme ďalších minút až kým zmes nebude hustá a mäso so zelerom mäkké.
Bešamel – toto bola časť, pred ktorou sme mali rešpekt. Bešamel pre nás predstavoval ten magický prvok od našich mám, ktorým varili tie najlepšie jedlá 🙂 Nedalo sa však nič robiť a museli sme to skúsiť aj my. Zohriali sme mlieko s 2 bobkovými listami. V inom hrnci sme si rozpustili maslo a pridali múku. Necháme to odstaáť a postupne sme pridávali mlieko za neustáleho miešania. Miešame až kým to krásne nezhustne a privedieme to dovaru.
Musaka – Baklažány pokrájame na plátky (asi 3-4 mm) a opečieme ich na olivovom oleji. Opečené baklažány osolíme, okoreníme a pridáme aj štipku škorice. Zemiaky tak isto nakrájame na tenké plátky (obdobne ako baklažány) a môžeme začať vrstviť zapekaciu misu.
Na spodok dáme prvú vrstvu zemiakov, polejeme bešamelom, na bešamel ide mleté mäso a zakončíme to plátkami baklažánmi. V takomto poradí vrstvíme až kým nezaplníme misu. Na záver zakončite misu mäsom a bešamelom. Musaku dáme piecť na 160 °C asi 45 minút.
Tak a teraz si pochutnajte na tejto dobrote .) Dobrú chuť!