Site Overlay

Pikantné gumbo

Krásny večer chillikuchári!

Sme radi, že chaos okolo sťahovania a prenášania už ustal, a tak sme sa naplno mohli oddať našej vášni – vareniu. Dnes se si pre Vás pripravili veľkú špecialitku. Kedže naposledy to boli sexi talianske cestoviny, dnes zahráme na notu mäsožravcom jedlom zvaným „Pikantné gumbo“ (čítaj gambo).

Jedlo má pôvod v USA, konkrétne v Louisiane, kde sa pripravuje na rôzne spôsoby ako napr.: s morskými plodmi, vegetariánske alebo s extra mäsom. My sme sa rozhodli samozrejme pre verziu s mäsom v kombinácii so sladkými zemiakmi. Gumbo má veľa variácií a nebojte sa pridať do neho niečo zo seba. Príprava celého jedla trvá asi 2 hodiny ak rátame do prípravy aj varenie kuracieho vývaru. Odmenou za strávený čas nad sporákom však bude štavnatá sladko údená omáčka s mäskom – skutočná delikatesa!

 

Čo potrebujeme?

(recept na 8 porcií)
8 kuracích stehien
1 pár dobre vyúdenej klobásky
80 g choriza
100 g anglickej slaniny
1,5 litra kuracieho vývaru
1 kg sladkých zemiakov
4 stonky zeleru (stonkový zeler)
1 ks čerstvých kajenských paprík
3 farebné kápie (najlepšie každá inej farby)
6 strúčikov cesnaku
1 ks cibule
morskú soľ
čierne korenie
4 ks bobkového listu
3 pl hladkej múky
sladkú údenú papriku (ak nemáte, napíšte nám :))
tymián
ryža
 
 

Príprava

Ako prvé než začnete všetko krájať, koreniť pripravovať, si dajte spraviť kurací vývar. Nič komplikované do neho nevhadzujte, stačia kurací chrbát, mrkva, petržlen, čierné korenie, cibuľa, soľ (my sme dali aj zeler a bobkový list). Pri varení netreba na vývar veľmi dozerať a získate tak čas.
Kurací vývar
 
Venujme sa teraz už príprave mäsa. Klobásku nakrájajte na krúžky, slaninku na pásiky a kuracie stehienka s chorizom nechajte celé. Pripravte si pekáč, všetko to naukladajte do pekáča. Dobre osoliť, nebojte sa pridať dostatok čierneho korenia a sladkej údenej papriky. My sme grády ešte kúsok zdvihli a pridali sme do tohto mixu údené kajenské korenie. Dajte do rúry na 220 °C a pečte kým zvrchu na kuracích stehná sa nespraví chrumkavá koža (čím chrumkavejšia tým bude viacej chutiť gumbo po údenom). Počas pečenia dávajte pozor na chorizo, aby ho Vám veľmi nespálilo.
 
Spicy gumbo gumbo3
gumbo5
Počas varenia/pečenia máte čas nakrájať zeleninku. Kápiu, zeler a kajenské papriky na kocky, cibuľu na drobné kocky. Očistite si aj cesnak, ten budeme potrebovať neskôr.
 
Gumbo sweet paprika
Vyberte z pece stehienka a všetko ukladajte na tanier. POZOR!!! Teraz to dôležité, masť z pekáča, kde sa piekla klobáska, stehienka atď.  zúžitkujeme pri orestovaní zeleniny. Pripravte si veľký hrniec, vlejte masť do neho a nasypte kápiu, zeler, kajenské a cibuľku. Začneme restovať zeleninu nech sa nám ta fantastická chuť spojí dokopy. Pridáme 3 polievkové lyžice hladkej múky a za stáleho miešania sa takto staráme o panvicu cca 10-15 minút.
 
Spicy gumbo
Opečené mäsko uložíme na zeleninu, osolíme naposledy, pridáme 6 pretlačených strúčikov cesnaku, tri štipky tymiánu a 4 bobkové listy. Nezabudnite vybrať dostatočne veľký hrniec, pretože práve teraz pridáme finálne sladké zemiaky a zalejeme celú túto zmes chutným kuracím vývarom. Prikryjeme a dusíme na miernom až slabom ohni cca 45 minút až kým nám všetko nezhustne.
gumbo7 gumbo8
 

Záver

Počas tých 45 minút si v pokoji pripravte ryžu. Fantastické gumbo postačí pre 6 ľudí, ale rátajte s tým, že budete musieť naberať aj duple 🙂
Jedlo je mierne pikantné so sladkastou príchuťou. Kombinácia údenej vône a čerstvej zeleniny sa pohrá s Vašimi chuťami. Neostáva nám nič iné, ako Vám popriať: Dobrú chuť!