Site Overlay

Polpete z mletého mäsa v paradajkovej omáčke

Priatelia opäť sme tu, aby sme Vám niečo chutné navarili. Dnes to bude fakt niečo easy a pritom veeeeľmi chutné. Polpete sú vlastne mäsové guľky a v kombinácii s paradajkovou omáčkou vytvára doslova zážitok na tanier. Samozrejme, že naše jedlo dostalo aj kúsok chilli šmrnc. Konkrétne v tomto prípade sme do mäsových guličiek podrvili birds eye chilli od chillimarket.sk

Pokiaľ by ste si túto mini papričku chceli doma vypestovať, tak si prečítajte niečo o nej tu: https://www.chillibrothers.sk/birds-eye-baby

Dosť bolo, ale rečí a poďme sa vrhnúť do tej našej kuchyne 🙂

 

Potrebujeme

500 g mletého mäsa

2 ks bieleho pečiva

100 ml mlieka

2 cibule

4 struky cesnaku

100 g parmezánu Gran Padano

1 hrsť petržlenovej vnate

4 vetvičky rozmarínu

1/2 buľvového zeleru

1 veľká mrkva

10 ks baby birds eye chilli

100 ml červeného suchého vína

400 g lúpaných paradajok

200 ml slepačieho vývaru

morská soľ

mleté čierne korenie

olej

 

Príprava polpete

Biele pečivo zbavíme kôrky, stredky pokrájame na kocky a zalejeme mliekom – necháme odstáť a nasiaknuť. Na drobno si nakrájame cibuľu a 2 struky cesnaku, ktoré následne vmiešame do mletého mäsa. Následne pridáme ešte na jemno nastrúhaný parmezán, rozdrvené baby birds eye chilli, petržlenovú vňať, soľ, štipku čierneho korenia a naše namočené a potom aj vyžmýkane stredky od mlieka. Celú masu dobre rozmiešame. Pripravíme si plech, na ktorý dáme papier na pečenie a ide sa tvarovať. Namočte si ruky do studenej vody a formujte zo zmesi menšie gulička, ktoré ukladajte na plech.

Guličky pokvapkáme olivovým olejom a dáme zapiecť na 220 °C 15 minút.

 

Príprava paradajkovej omáčky

V Prvom rade si na drobno nakrájame zeler, cibuľu a mrkvu. Nakrájanú zeleninu si orestujeme cca 5 minút. Pridáme na drobno nasekané 2 struky cesnaku a vetvičky z rozmarínu. Orestujeme do mäkka.

Otvoríme fľašku vínka a so 100 ml suchého podlejeme orestovanú zeleninu a doplníme poslednú ingredenciu – lúpané paradajky. Dôkladne premiešame a po 5 minútach zalejeme vývarom.

Dochutíme soľou a čiernym korením. Necháme variť 20  minút, až kým omáčka trocha nezhustne.

 

Šup pripraviť taniere, príbor, pekne dozdobiť. Ako príloha sa často používa len opražený chleba, my sme si však zapiekli bataty s cesnakom a musím povedať, že sa to k tomu náramne hodilo.

 

To bolo všetko, už len popriať si DOBRÚ CHUŤ!