Dnes si pripravila Lenka niečo špeciálne pre vás, hlavne tých čo radi skúšajú nové veci – Quinoa
QUINOA – rastlina je pôvodom z Peru, Chile a Bolívie, známa ako potravina Inkov, ktorí si ju obľúbili už pred 5000 rokmi. Quinoa má vysoký obsah kvalitných bielkovín a sacharidov. Na 100 gramov obsahuje 15 gramov bielkovín a 65 gramov sacharidov. Ako jedna z mála rastlín obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré si naše telo nevie vyrobiť a potrebuje ich dodávať v strave. Je dobrá pri chudnutí, pretože má nízky glykemický index, obsahuje vlákninu, ktorá čistí tráviacu sústavu a predchádza vzniku rakoviny. Môžu ju jesť aj ľudia alergickí na lepok, je dobrá pre zníženie tlaku a tiež pre dobrý spánok vďaka svojej kombinácii horčíka a vápnika. Je to proste superpotravina, ktorú musíte vyskúšať.
Čo potrebujeme na 2 porcie:
Pstruha dúhového cca 300 g (ideálne filety)
Quinoa – ½ šálky
Cherry paradajky 100 g
Jednu zelenú papriku
Čierne korenie
Mleté chilli korenie
Trstinový cukor (1-2 lyžice)
Olivový olej
Šťavu z jedného citróna a citrón na ozdobenie
Soľ
Príprava
1, Dáme si variť osolenú vodu cca jednu šálku (quinou varíme vo vode v pomere 1:2). Keď sa voda varí, pridáme quinou a varíme 15 minút, voda by mala úplne zmiznúť a quinoa tak bude hotová
2, Nakrájame si cherry paradajky a papriku na drobné kúsky.
3, Pripravíme si pstruha, umyjeme ho a osušíme. Časť s kožou poriadne osolíme a okoreníme. Na panvici si zohrejeme olivový olej. Pstruha prudko opražíme najprv zo strany s kožou a potom z opačnej strany do zlatista. Keď je pstruh takmer hotový dáme na panvicu (ale mimo neho) trstinový cukor, keď sa rozpustí tak pridáme šťavu z jedného citróna, pstruha v tom chvíľku povaríme. Krúžime panvicou, aby sa naša omáčka dostala po celých kúskoch pstruha. Po chvíľke odstavíme panvicu.
4, Quinou zmiešame s nakrájanou zeleninou, pokiaľ treba dochutiť, dochutíme soľou, ale hlavné je pridať mleté chilli korenie, aby šalát dostal šmrnc.
VUALA a môžeme servírovať, dobrú chuť!