Dnešný článok síce nebude o žiadnom novom chilli recepte, ale aj napriek tomu to súvisí s kuchyňou a varením. Chilli ako už viete sa dá v rôznych podobách : čerstvé, sušené celé papričky, mleté chilli, chilli vločky, chilli pasty, chilli omáčky, fermentované chilli omáčky atď atď.
Najjednoduchší spôsob ako uchovať chilli je si celé plody usušiť a následne ich správne uskladniť. Avšak čo potom? Samozrejme takto uskladnené chilli končí najčastejšie ako rozdrobené v polievke, či ako dochucovadlo pizzi 🙂
Počuli ste ale už o REHYDRATÁCII CHILLI?
Rehydratácia chilli papričiek je krátky proces ako naše sušené chilli papričky premeniť opäť na trochu jemnejšie plné chutí. Najčastejšie sa používa ako predpríprava sušených chilli paprík na výrobu rôznych chilli pást, dipov a omáčok práve v tomto prechodnom období. V našom krátkom foto návode vám ukážeme ako to robíme my, tak sa na to poďme spoločne pozrieť.
Rehydratácia chilli
Prvý krok, ktorý je treba spraviť je zbaviť naše papričky semiačok (dodávajú nie vždy žiadanú horkosť do jedál). Pri príprave kľudne rozrežte papriky na polku a nožom pomaličky vyškrabte všetky.
Druhý krok sme si viac menej osvojili my ako chillibrothers (nie len my). Nie je potrebný, avšak my sme si všimli, že chilli dodáva jemne praženú chuť… a tá je pri niektorých omáčkach skrátka potrebná. V tomto kroku si na rozohriatu panvicu hodíme vykuchané chilli a na chvíľku ich tam „spotíme“. Musíte dávať pozor, aby ste chilli nespiekli až príliš, nakoľko šupka je pri nich dosť tenká a rýchlo sa vie pripáliť.
Jemne popražené chilli rýchlo hodíme do nádoby a následne zalejeme vriacou vodou. Papričky necháme pekne lúhovať v horúcej vode po dobu 30 minút. V tomto kroku nastáva skutočne zmäknutie plodov a papričky znova nasiaknu kúsok vody a premenia sa na jemné chutné smoke chillies 🙂
Tak a hotovo! Teraz sú vaše chilli pripravené na vašu skvelú chilli patu, prípadne do BBQ dipu k chipsom. Nebojte sa papričky pokrájať na drobno (všimnite si ako sú krásne šťavnaté).
Na záver by sme sa chceli poďakovať chillimarket.sk za dodané voňavé sušené chilli. V spolupráci s nimi sme sa rozhodli, že ja a Lenka pripravíme zopár receptov, kde budete môcť vidieť ako sa dá takto rehydratované chilli využiť. Prvý recept už ďalšiu sobotu a samozrejme, že na úvod vás (a dúfam, že aj nás) pohostí sympatická Lenka. Tešíme sa už veľmi.
Slinky sa nám už zbiehajú… ideme si dačo pikantné navariť 🙂
Majte sa krásne priatelia!