Site Overlay

Špagety s mäsovými guľkami

A sme naspäť, aspoň takto  na chvíľu 🙂

Už dlhší čas sa pohrávame s myšlienkou pripraviť si cestoviny s mäsovými guľkami. Pri tomto recepte treba dbať na dve veci a to:

1, mať správnu chutnú paradajkovú omáčku

2, dochutenie mäsových guliek

Celý recept je aj napriek miernej práce s mäsom rýchly a nenáročný. Tak poďme na to priatelia

 

Čo potrebujeme?

(4 veľké porcie)

500 g mletého mäsa (najlepšie mix bravčového a hovädzieho)

500 g špagety

250 ml  paradajkového pretlaku

3 ks stonkového zeleru

100 g strúhanky

2 pl sladkého kečupu

údené kajenské korenie

1 červenú cibuľu

20 ml smotany na varenie

1 dcl červeného vína

1 plátok slaniny

oregano

soľ

mleté čierne korenie

zeler, slanina, špagety, mleté mäso, paradajkový pretlak

Príprava

Na začiatok si musíme na jemno nakrájať červenú cibuľu a stonkový zeler. Na panvici si rozohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú cibuľu a zeler a do stredu umiestnime náš plátok slaniny. Slanina sa pustí pri jemnom pražení údenú arómu a prevonia celú panvicu. Takto pražíme zeleninu až do sklovita. Na konci, predtým ako pridáte paradajkový pretlak, plátok slaniny vyberieme.

cibuľa, zeler, slanina, do sklovita

Medzitým ako sa nám cibuľa a zeler pražia sa musíme trocha ušpiniť. Mleté mäso, strúhanku, kečup, oregano a kajenské korenie zmiešame a ručne mixujeme až kým sa nám všetky ingrediencie dobre nerozmiešajú a nevznikne kompaktná mäsová hmota.

mleté mäso,strúhanka, meatballs,oregano

Z hmoty si narobíme mäsové guličky (nie väčšie ako golfové loptičky)

tip – pri robení guličiek si namáčajte ruky do misky so studenou vodou, aby sa Vám nelepili na ruky

Špagety s mäsovými guľkami5 meatballs, oregano

Guľky máme spravené a teraz sa ešte venujme našej paradajkovej omáčke. Do panvici so zelerom a cibuľou prilejeme paradajkový pretlak, víno, dobre posolíme, okoreníme čiernym korením a oreganom. Mäsové guľky poukladáme do panvici tak, aby sa nedotýkali a nespojili. Na miernom ohni prikryjeme panvicu a necháme variť cca 15 minút.

meatballs, tomato sauce,

Po 15 minútach, keď sa naše varenie blíži už ku koncu, pridáme smotanu na varenie. Smotana krásne zjemní chute paradajkového pretlaku a jemne sa rozloží medzi mäsové guľky. Na záver necháme povariť ešte takých 5 minút a je to 🙂

meatballs, chilli,

Tu je náš výsledok!

spaghetti with meatballs, mäsové gule so špagetami spaghetti with meatballs, mäsové gule so špagetami