A sme naspäť, aspoň takto na chvíľu 🙂
Už dlhší čas sa pohrávame s myšlienkou pripraviť si cestoviny s mäsovými guľkami. Pri tomto recepte treba dbať na dve veci a to:
1, mať správnu chutnú paradajkovú omáčku
2, dochutenie mäsových guliek
Celý recept je aj napriek miernej práce s mäsom rýchly a nenáročný. Tak poďme na to priatelia
Čo potrebujeme?
(4 veľké porcie)
500 g mletého mäsa (najlepšie mix bravčového a hovädzieho)
500 g špagety
250 ml paradajkového pretlaku
3 ks stonkového zeleru
100 g strúhanky
2 pl sladkého kečupu
údené kajenské korenie
1 červenú cibuľu
20 ml smotany na varenie
1 dcl červeného vína
1 plátok slaniny
oregano
soľ
mleté čierne korenie
Príprava
Na začiatok si musíme na jemno nakrájať červenú cibuľu a stonkový zeler. Na panvici si rozohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú cibuľu a zeler a do stredu umiestnime náš plátok slaniny. Slanina sa pustí pri jemnom pražení údenú arómu a prevonia celú panvicu. Takto pražíme zeleninu až do sklovita. Na konci, predtým ako pridáte paradajkový pretlak, plátok slaniny vyberieme.
Medzitým ako sa nám cibuľa a zeler pražia sa musíme trocha ušpiniť. Mleté mäso, strúhanku, kečup, oregano a kajenské korenie zmiešame a ručne mixujeme až kým sa nám všetky ingrediencie dobre nerozmiešajú a nevznikne kompaktná mäsová hmota.
Z hmoty si narobíme mäsové guličky (nie väčšie ako golfové loptičky)
tip – pri robení guličiek si namáčajte ruky do misky so studenou vodou, aby sa Vám nelepili na ruky
Guľky máme spravené a teraz sa ešte venujme našej paradajkovej omáčke. Do panvici so zelerom a cibuľou prilejeme paradajkový pretlak, víno, dobre posolíme, okoreníme čiernym korením a oreganom. Mäsové guľky poukladáme do panvici tak, aby sa nedotýkali a nespojili. Na miernom ohni prikryjeme panvicu a necháme variť cca 15 minút.
Po 15 minútach, keď sa naše varenie blíži už ku koncu, pridáme smotanu na varenie. Smotana krásne zjemní chute paradajkového pretlaku a jemne sa rozloží medzi mäsové guľky. Na záver necháme povariť ešte takých 5 minút a je to 🙂
Tu je náš výsledok!